Uputstvo za uzimanje uzoraka zemljišta

Uputstvo za uzimanje uzoraka zemljišta za agrohemijsku analizu.

 
Analizom zemljišta na parametre kontrole plodnosti, poljoprivredni proizvođači dobijaju PREPORUKU o pravilnom đubrenju za naredne 4 godine u smislu količine đubriva kao i vremena njegove primene. Ova mera dovodi do značajne racionalizacije upotrebe đubriva u odnosu na kod nas zastupljeno đubrenje bez prethodnih analiza zemljišta.

Investicija u analizu zemljišta se višestruko isplati jer se adekvatnom primenom đubriva mogu postići uštede u novcu, povećanje prinosa i veći profit.

Kako uzorkovati?

Prosečan uzorak se sastoji od 8-25 pojedinačnih uzoraka zemljišta (broj zavisi od veličine površine proizvodne parcele) koji se mešaju i pravi se prosečan uzorak (princip: što je veći broj pojedinačnih uzoraka – prosečan uzorak bolje predstavlja parcelu)!

Kretanje po parceli može da bude po tzv. »šahovskom rasporedu« ili »po dijagonali«, važno je da prosečan uzorak predstavlja što je moguće ravnomerniji raspored pojedinačnih uzoraka po čitavoj površini parcele.

1) kretanje po šahovskom rasporedu

slika1

2) kretanje po dijagonali

slika2

Pojedinačni uzorci se uzimaju sondom ili ašovom na dubini od 0-30 cm na parcelama koje su u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, odnosno na dubini od 0-30 i 30-60 cm na parcelama koje su u voćarskoj i vinogradarskoj proizvodnji.

Svi pojedinačno uzeti uzorci se dobro izmešaju i napravi se jedan prosečan uzorak mase 0,5 kg zemlje, koji se stavi u PVC kesu sa etiketom koja sadrži podatke o parceli i vlasniku parcele sa obaveznim brojem telefona.

Poljoprivredna stručna služba Jagodina

Kapetana Koče 21 tel. 221-931 i 221-181